Posted on

Pass po(rt)

Yeah, so here’s the mugshot… Got it the other day, I’ll be living with this for 5 yrs now every time I go abroad 😉

Image

Apropou abroad, travelling, other countries, our country. I’ve been boiling as the last few months have shown the pathetic dying coughs of racist party SD. So this one is in Swedish;

SĂ„g en insĂ€ndare hĂ€romdan i GP frĂ„n tvĂ„ Sverigedemokrater som försökte med nĂ„gra av partiets sista dödsryckningar inför valet sĂ€tta pĂ„ sig offerkoftan igen. “VĂ„ldsvĂ€nstern sprider elak propaganda” “VĂ„ldsvĂ€nstern förstör demokratin” “Saker postas pĂ„ facebook som ger dĂ„ligt intryck av oss och vi kan inget göra.” För det första… vĂ„ldsvĂ€nstern? Jag Ă€r inget fan av högerblocket, men jag sĂ€ger inte emot de gĂ„nger jag tycker de har rĂ€tt bara för att. Och Reinfeldt kan nog inte visa tydligare att han tycker det Ă€r obehagligt att vistas i samma rum som Åkesson. För det andra… vĂ„ldsvĂ€nstern?… Menar ni de Jönköpingsbor som vĂ€nde ryggen Ă„t er och ringde i kyrkklockan? Kan tĂ€nka mig vĂ„ldsammare saker. Menar ni kvinnan som tĂ„rtade Åkesson? Kan tĂ€nka mig vĂ„ldsammare saker dĂ€r ocksĂ„, vĂ„ldshöger som anfaller feminister 8:e mars till exempel. För det tredje… Propaganda? De postar era tweets. Som ni lagt upp. Finns inte sĂ„ mycket att över- eller undertolka, ni har ju sjĂ€lva lagt upp det offentligt. Avpixlat och aftonbladet? Det Ă€r inte ovanligt att publicera listor pĂ„ sponsorer för olika politiska sighter. Det gör man överallt. Bara det att socialdemokraterna inte Ă€r rĂ€dda för att förknippas med socialdemokratiska sighter, moderater Ă€r inte rĂ€dda för att förknippas med sighter och liknande de sponsrar. StĂ„r du för ditt parti kan du inte direkt kalla det propaganda nĂ€r nĂ„gon gör vad som görs för precis alla andra partier. SD vill bli behandlade som andra partier men Ă€ndĂ„ inte?

Sedan kommer en lÄng lista av vÀnner som postar den hÀr artikeln;
http://www.expressen.se/kvallsposten/konditori-kritiseras-for-rasistiska-bakverk/

Med; “snacka om att göra en höna av en fjĂ€der” “snart fĂ„r vi vĂ€l inte sĂ€ga mörk choklad lĂ€ngre” “SĂ„ idiotiskt”. Gemensamt för dessa vĂ€nner? Alla vita mĂ€n i 25-30-Ă„rsĂ„ldern. Med andra ord inte alls den mĂ„lgrupp som kan bli sĂ„rade och ta illa upp av kakorna. Vet ni hur vi rör oss framĂ„t, bort frĂ„n 20-talet dĂ„ kvinnor inte fick rösta, bort frĂ„n 50-talet nĂ€r man pratade om “negrer som luktar sĂ„ illa” och bort frĂ„n 70-talet nĂ€r homosexualitet fortfarande klassades som en sjukdom? Vi lyssnar pĂ„ de som blir sĂ„rade. Vi mĂ„ bara ha sett kakor i choklad innan (jag sĂ„g pickaninny-kakor ganska direkt med dreadlocksen. Smileys? Varför inte strössel hela vĂ€gen runt och mindre mĂ€nskliga ögon, dĂ„ liksom, det Ă€r ju bara kakor och Ă€ndrar inte smaken). Men det Ă€r nĂ€r vi börjar försvara oss som rasismen fĂ„r fortleva. “Det Ă€r DU som Ă€r rasist som ser det hĂ€r!” Försvarar oss istĂ€llet för att pĂ„ riktigt börja fundera och se vad som kan vara fel. Stort som smĂ„tt. Det Ă€r hĂ€r hindret med feminism kommer fram ocksĂ„. “Men nu har det vĂ€l spĂ„rat ur, nu Ă€r det DU som tĂ€nker misogynt nĂ€r du ser det hĂ€r!” och min personliga favorit: “Kan ni inte fokusera pĂ„ viktigare frĂ„gor, ni skrĂ€mmer ju liksom bort oss!”. Som ordföranden för afrosvenskarnas riksförbund sa: “Det Ă€r inte vĂ„r uppgift att fĂ„ dem att se, det Ă€r vĂ„r uppgift att skydda oss frĂ„n rasismen”. Och de smĂ„ sakerna i den förtryckande strukturen tillĂ„ter de stora sakerna. SĂ„ bĂ„de de smĂ„ och stora sakerna Ă€r viktiga. Och det finns inget som hindrar mig frĂ„n att fokusera pĂ„ dem alla. Jag behöver ingen lektion i vad jag ska ta illa upp av och inte, det Ă€r liksom inte nĂ„got man kontrollerar. Och jag har ingen rĂ€tt att sĂ€ga emot en rasifierad mĂ€nniska nĂ€r de tar illa upp av nĂ„got de upplever som utanförskap, rasism, fel, heller. Det Ă€r de som bestĂ€mmer. Punkt. Exclamation point. Till syvende och sist bestĂ€mmer inte jag som vit kvinna vad som Ă€r rasistiskt, och mannen bestĂ€mmer inte vad som Ă€r misogynt. “Men nu fĂ„r det vara nog, nu blir vi förtryckta!!” Vet ni vad? NĂ€r vi inte fĂ„r sĂ€ga mörk choklad lĂ€ngre, nĂ€r mĂ€nnen Ă€ter ur hundskĂ„lar och kryper i skinntangas, dĂ„ har nĂ„got gĂ„tt galet. Har inte hĂ€nt Ă€n. Kommer antagligen inte att hĂ€nda. Vad Ă€r ni sĂ„ rĂ€dda för? Att bli empatiska, tĂ€nkande, kĂ€nnande mĂ€nniskor?Att ni ska ha tĂ€nkt/gjort fel? Det fĂ„r man göra, bara man gör om och gör rĂ€tt sen!

Visst, nĂ„gon postade en bild pĂ„ det ordföranden hade sagt i artikeln (som jag mycket vĂ€l kan lĂ€sa och hade lĂ€st flera gĂ„nger men det Ă€r ju alltid bra att fĂ„ lite hjĂ€lp, kvinnor har ju bara tillĂ„tits vara lĂ€skunniga i nĂ„got hundratal Ă„r sĂ„ vi ligger lite efter) och “den svenska vitheten” lĂ„ter inte sĂ„ trevligt. Men det Ă€r ett namn pĂ„ den förtryckande strukturen, inte individen, precis som feminismen dissar patriarkatet. Och Ă€rligt, efter hundratals Ă„r av förtryck kĂ€nner man kanske inte att man behöver vara diplomatisk och trevlig varenda jĂ€kla gĂ„ng mot sin förtryckare. Det Ă€r inte “DU som Ă€r rasist/misogyn”. Det Ă€r underdogen som sparkar uppĂ„t. FörstĂ„eligt, om Ă€n otrevligt.

Sedan hÄller jag fullstÀndigt med om att det har blivit en höna av en fjÀder. Inte pga AFR, utan pga att expressen och kvÀllsposten gjort (klart vinklade) artiklar om det. Och att ni har spridit och delat vidare. Samma gÀller alla ggr AFR har dykt upp i artiklar som delats pÄ samma sÀtt. IstÀllet för att bara lyssna, sÀtta lite strössel runtom kakorna eller vad som helst. Har nÄgon som postat handlat pÄ det konditoriet ens? Vem gör en höna av en liten konditori-fjÀder egentligen? De förtryckta KAN inte tugga sin politik Ät er genom att konstant försvara varför de blir ledsna. Det Àr er uppgift att tugga. Feminism, anti-rasism, HBTQ-kulturen. Vill ni inte sÄ vill ni inte, men dÄ fÄr ni tÄla att ni blir kallade misogyna/rasister/homofober. För ni har helt enkelt inte lyssnat. SjÀlv tror jag nog jag har mycket kvar att lÀra, vad gÀller allt i kyriarkin.

 

 

Advertisements

About lillabohmen

Swedish lovechild of Kate Bush, Tori Amos and PJ Harvey. 2 albums and 2 EP:s, all available at Spotify, Itunes, and physically. A blog about music, being a female musician in a male dominated business and the occasional feminist/veggie rant. Check out my homepage: www.mariabohm.com for news, bits and bobs and bio, and buy-o of my music. Never lose that creative spark!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s